HVAD ER FOSTERDIAGNOSTIK?

Fosterdiagnostik er en række forskellige undersøgelser, som man kan få foretaget mens man er gravid. Disse undersøgelser viser om fostret fx. er præget af sygdom. Disse undersøgelser er:

Ultralydsscaning:
Ultralydsscaning er den mest almindelige undersøgelse inden for fosterdiagnostik. Dette foregår ved at man sender nogen svage lydbølger gennem vævet. Lydbølgerne måler aktiviteten i fostret. Lydbølgerne laver et billede oppe på en skærm, hvor man så kan se hvad der foregår inde i fostret. Ved sådan en undersøgelse, kan forældrene oftes få et billede med hjem af fosteret.

Ultralysscaningen foregår allerede fra uge 8-10 i graviditeten. Scanningen er en forholdsvist billig undersøgelse, men den kan give en masse informationer om hvordan fostret udvikler sig.

 

Moderkagebiopsi:
Denne undesøgelse foregår allerede i 12-13. uge i graviditeten. Ved denne undersøgelse, får man taget en vævsprøve af moderskagen. Denne prøve tages gennem kvindenens maveskin, med en kanyle. På samme måde foregår en forstervansprøve. En Moderkagebiopsi kan ligeså analyser for genetiske betingede sygomme, som fx. down syndrom. Moderkagen har samme DNA som fostret, fordi at moderkagen er dannet af fostrets celler.

Denne undersøgelse kan vise det samme som fostervandsprøven (fostervandsprøven kan tages fra uge 15), men denne undersøgelse kan tages tidligere i graviditets forløbet. Derfor er dette en mere skånfuld måde at afbryde forløbet, pga. down syndrom.

Doubletest og nakkefolsscaning:
Der er størrer risiko for genetiske betingede sygdomme, destro ældre den gravide er. En doubletest er meget simpel. I denne test skal den gravide afgive en blodprøve. Doubletesten foregår normalt mellem 1. dag i uge 10 til 6. dag i uge 13. Ved en nakkefoldsscaning finder man ud af størrelsen på nakkefolden, da nakkefolden mange gange er øget hos fostre med down syndrom. Denne scanning foregår normalt mellem 3. dag i uge 11 til 6. dag i uge 13.

Disse to undersøgelser kan kombineres i forhold til din alder. Lægen eller scannings-sygeplejsken udregner en risiko-vurdering, som fortæller hvor stor risikoen, er for at få et barn med down syndrom. Men er riskoen sat til høj, er der stadig stor chance for at fosteret er rask. Derfor kan en normal risikoberegning ikke sikre, at det kommende barn er helt raskt.

Tripletest:
Tripletest er lidt det samme som doubletest. Her får den gravide også taget en blodprøve, hvor man bestemmer tre kompoenter: alfaføtoprotein, graviditetshormonet HCG og østradiol.

I denne test regner man også risikoen for down syndrom, ligesom man gør i doubletest og nakkefoldsscaning. Denne test er dog ikke så sikker i sin risikoberegning.
 

 

[Forside] [Valg af emne] [Fakta] [Interwiev] [Mening] [Fremtiden]